sito Eratostenesa-program

michal422

sito Eratostenesa-program

Post autor: michal422 »

Moje zadanie:
Napisac program wypisujacy wszystkie liczby
pierwsze w podanym przedziale (wskazowka:
nalezy zastosowac tzw. sito Eratostenesa)
-program ma zostac napisany w DELPHI
A oto moje wypociny:

program sito;


var
A:array [2..n] of boolean;
i,j,n:integer;

begin

for i:=2 to n do
if (A=true) then
begin
j:=2*i;
while (j<=n) do
begin
A[j]:=false;
j:=j+i;
end;
end;

for i:=2 to n do
if (A=true) then write(i);

readln;

end.

Bardzo proszę o rady i sugestie czy program jest wykonany dobrze??
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

sito Eratostenesa-program

Post autor: bartek118 »

nie, bo nie można deklarować tablicy o długości jakiejś zmiennej, kompilator przy kompilacji musi wiedziec jak dluga tablica bedzie.

po drugie - nigdzie nie jest wczytywane n

po trzecie - trzeba jakąś pętlą wypełnić tę tablicę

a poza tym to chyba jest ok
ODPOWIEDZ