Mam ogromną prośbe odnośnie napisania programu w Matlabie, siedze nad tym od kilkunastu godzin i nic nie moge wymyślić. Chodzi o napisanie programu tak, żeby wyliczył macierz a żeby po przekontej były same 1 i macierz b.
Napisałam tyle jednak wiem że macierz b jest wyliczanma błędnie i nie całkowicie dobrze liczy macierz A mimo to że wyszły mi jedynki po przekontnej. Bardzo prosze o pomoc.
k -poczatek macierzy
n rozmiar calej macierzy a
i - wiersz
j- kolumna
Kod: Zaznacz cały
function [x] = gauss(a,b)
a= [0.994243 0.934979 0.558559 0.963870 0.530964;
0.854852 0.479485 0.756631 0.115626 0.901208;
0.962404 0.231792 0.995481 0.051448 0.540550;
0.678941 0.396290 0.962431 0.304349 0.431981;
0.403501 0.705077 0.535067 0.580192 0.542667]
b=[1.536471;
2.219538;
1.074200;
1.342052;
0.977883]
n=size(a);
for k=1:n
b(k)=b(k)/a(k,k)
for j=n:-1:k
a(k,j)=a(k,j)/a(k,k)
end
for i=k+1:n
b(i)=b(i)/a(i,1)
for j=k:n
a(i,j)=a(i,j)-a(i,k)*a(k,j)
end
end
end
for k=n-1:-1:1
for i=k+1:n
a(k,i)=a(i,k)+a(i,k)*a(k,i)
b(i)=b(k)-a(k,i)*b(k)
end
end