programowanie w C

angel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 paź 2006, o 11:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Aleksandrówka

programowanie w C

Post autor: angel »

napisz w C ciąg Fibociniego?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

programowanie w C

Post autor: Tomasz Rużycki »

Hmm... Na czym polega Twoj problem? Co to znaczy 'napisac ciag Fibonacciego'? ;D
angel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 paź 2006, o 11:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Aleksandrówka

programowanie w C

Post autor: angel »

mam napisać w jez. C funkcję FIB
ry5i3kszczur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2006, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni:)

programowanie w C

Post autor: ry5i3kszczur »

Musi być koniecznie w C? nie może być w C++ ? Pytam bo to jednak drobna różnica w zapisie

[ Dodano: 25 Październik 2006, 19:55 ]
#include

using namespace std;

int poprzedni;
int przedpoprzedni;
int pomoc;

int main() //program liczy n-ty wyraz ciagu fibonacciego
{
cout > wyraz;
if(wyraz [ Dodano: 25 Październik 2006, 19:59 ]
aby to byla funkcja wystarczy zrobć sobie funkcję np int fib(int wyraz); i w jej ciele umieścić kod począwszy od pierwszego if'a do linijki system(:PAUSE"); (bez niej oczywiście) i wywołać tą funkcję z argumentem, który jest naszym aktualnym wyrazem.
angel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 paź 2006, o 11:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Aleksandrówka

programowanie w C

Post autor: angel »

hej, mam nadzieję że to zadziała? Ja jeszcze nie odróżniam C od C++, ale na 100% musi być w C. Dzięki stokrotne!!!
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

programowanie w C

Post autor: Undre »

angel pisze:na 100% musi być w C

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int nowy, stary, tmp, ktory, iteratio;

int main(void)
{
  printf("Ktory z kolei wyraz liczymy ? : ");
  scanf("%d",&ktory);
  if(ktory < 0)
    printf("
LOL...");
  else if (ktory == 0)
    printf("
F(%d) = 0",ktory);
  else if (ktory == 1) 
    printf("
F(%d) = 1",ktory);
  else  {  
    stary=0; nowy=1; iteratio=2; // bo pierwsze dwa mamy
    while(iteratio<=ktory)  {
      tmp=nowy;
      nowy+=stary;
      stary=tmp;
      iteratio++;
    }
    printf("
F(%d) = %d",ktory,nowy);
  }
  system("PAUSE");
}
ODPOWIEDZ