Procedury i pętle pascal

Rastaman697
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczebrzeszyn
Podziękował: 5 razy

Procedury i pętle pascal

Post autor: Rastaman697 »

Witam wszystkich mam problem z zadaniami z informatyki mam napisać w TP 2 programy
1.napisz program ktory wczytuje liczby az do wystapienia zera i dzieli je na dwa podzialy : parzyste i nieparzyste . wykorzystaj do tego procedure i petle while
2.napisz program do ktorego wprowadzisz liczby az do wystapienia zera. napisz procedure sprawdzajaca czy jest to liczba pierwsza . wyswietl na ekranie liczby pierwsze
Xitami

Procedury i pętle pascal

Post autor: Xitami »

coś na dobry początek

Kod: Zaznacz cały

function CzyPierwsza(n:integer):boolean;
  var a,b,k:integer;
begin
  if n<4 then begin
    CzyPierwsza:= n>1;
    exit
  end;
  a:=n div 2;
  b:=2;
  k:=n mod 2;  
  while (a>b) and (k<>0) do begin      {n == a*b+k} 
    a := a - 1;
    k := k + b;
    if k >= a then begin
      b := b + 1;
      k := k - a
    end
  end;
  {n == a*b+k}
  CzyPierwsza:=k<>0;
end;
ODPOWIEDZ