Mam napisać taki program:
W tablicy posiadającej n wierszy i m kolumn przechowywane są dane o energii elektr.pobranej w przeciągu jednego roku. Poszczególne wiersze odpowiadają poszczególnym odbiorcom,kolumny-miesiącom. Należy określić miesiąc, w którym całkowita pobrana energia jest największa.
P.S.
Kompilator wskazuje błąd w ostatniej linijce( na klamrze za return 0)
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#define LMIES 4
#define LODB 3
int main()
{
float energia [LODB][LMIES],suma[LMIES];
int i,j,t;
float max;
{
for(i=0;i<LODB;i++)
for(j=0;j<LMIES;j++)
{
printf("
Podaj zuzycie energii odb %d w mies %d: ",i+1,j+1);
scanf("%f",&energia [i][j]);
}
for(j=0;j<LMIES;j++)
{
suma[j]=0;
}
for(i=0;i<LMIES;i++)
for(j=0;j<LODB;j++)
{
suma[j]=suma[j]+ energia[i][j];
}
max=suma[0];
for(j=0;j<LMIES;j++)
{
if(suma[j]<max)
{
max=suma[j];
t=j;
}
printf("
W miesiacu %d pobranie energii bylo najwieksze
",t+1);
system("PAUSE");
return 0;
}