[C/C++] wykres funkcji kwadratowej

tygor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 gru 2009, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

[C/C++] wykres funkcji kwadratowej

Post autor: tygor »

Witam, mam do zrobienia program który oblicza x1, x2, x0 i d, a następnie rysuje funkcje kwadratową w układzie XOY (osie układu i podziałka są widoczne - skala może być dowolnie dobrana).

Niestety moja wiedza C++ jest nie wystarczająca, zacząłem robić i efektem tego jest kod programu obliczający x1, x2, x0 i d.

Potrzebuje dorobić resztę, i tu prośba czy ktoś był by tak miły i mi pomógł.

Podaje kod tego co już zrobiłem.

#include <iostream>
#include <math.h>
#include <conio.h>
#include <stdio.h>

double a,b,c,x1,x2,x0,d;

main()
{

cout <<"Rownanie kwadratowe"<< endl;
cout <<"Wprowadz wspolczynnik" <<endl;
cout<<"Podaj a=";
cin>>a;
cout<<"Podaj b=";
cin>>b;
cout<<"Podaj c=";
cin>>c;
d=b*b-4*a*c;
cout <<"Delta=" <<d << endl;
if(d>0)
{
x1=(-b-sqrt(d)) /(2*a);
x2=(-b+sqrt(d)) /(2*a);
cout <<"x1="<<x1<<""x2="<<x2<<endl;
}
else
if(d==0)
{
x0 =-b/(2*a);
cout <<""x0="<< x0 <<endl;
}
else
if(d>0)
{
cout<<"Brak pierwiastkow"<<endl;
}

getch();
return 0;
}
Skrydka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 maja 2010, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grupa lokalna
Pomógł: 6 razy

[C/C++] wykres funkcji kwadratowej

Post autor: Skrydka »

Do rysowania, wygodnie użyć jakiejś biblioteki graficznej - dla początkujących jedną z najlepszych jest SDL. Chociaż w konsoli na upartego też da się rysować.
Co do samego rysowania, ja bym najpierw poszukał wierzchołka paraboli, a potem schodząc z y o np. 0,1 do góry czy do dołu odrysowywał kreskę do poprzedniego punktu.
tygor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 gru 2009, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

[C/C++] wykres funkcji kwadratowej

Post autor: tygor »

a czy możesz napisać mi resztę bo w ogóle nie kojarzę grafiki w c/c++
Skrydka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 maja 2010, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grupa lokalna
Pomógł: 6 razy

[C/C++] wykres funkcji kwadratowej

Post autor: Skrydka »

Niestety musisz poradzić sobie sam. Ale SDL jest naprawdę intuicyjnie zrobiona i jeśli ktoś rozumie rozwiązywanie funkcji kwadratowych, na pewno poradzi sobie z tą biblioteką.
Tym bardziej, że na

Kod: Zaznacz cały

http://www.libsdl.org/
masz dużo materiałów do nauki.
ODPOWIEDZ