Zamiana na system trojkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 mar 2007, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nikad :D
- Podziękował: 1 raz
Zamiana na system trojkowy
witam czy może ktos wytłumaczyć w jakiś sposób zamieniać liczny z systemu trójkowego na dziesiętny i odwrotnie? bo nigdzie w googlach nie moge znaleźć dobrego wytłumaczenia ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grupa lokalna
- Pomógł: 6 razy
Zamiana na system trojkowy
W systemie dziesiętnym liczba:
21 oznacza: \(\displaystyle{ 1 \cdot 10^{0} + 2 \cdot 10^{1}}\)
Analogicznie w systemie trójkowym:
21 oznacza \(\displaystyle{ 1 \cdot 3^{0} + 2 \cdot 3^{1}}\)
Tak więc jeśli masz jakąś liczbę do zamiany po prostu podstawiasz odpowiednie cyfry sposobem podanym wyżej.
21 oznacza: \(\displaystyle{ 1 \cdot 10^{0} + 2 \cdot 10^{1}}\)
Analogicznie w systemie trójkowym:
21 oznacza \(\displaystyle{ 1 \cdot 3^{0} + 2 \cdot 3^{1}}\)
Tak więc jeśli masz jakąś liczbę do zamiany po prostu podstawiasz odpowiednie cyfry sposobem podanym wyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
Zamiana na system trojkowy
45 / 3 = 15 reszty 0
15 / 3 = 5 reszty 0
5 / 3 = 1 reszty 2
1 / 3 = 0 reszty 1
Zapisujemy liczbę jako kolejne reszty od dołu
Czyli wynik to 1 2 0 0
Sprawdzenie \(\displaystyle{ 1 \cdot 27 + 2 \cdot 9 + 0 \cdot 3 + 0 \cdot 1 = 27 + 18 + 0 + 0 \approx 45}\)
15 / 3 = 5 reszty 0
5 / 3 = 1 reszty 2
1 / 3 = 0 reszty 1
Zapisujemy liczbę jako kolejne reszty od dołu
Czyli wynik to 1 2 0 0
Sprawdzenie \(\displaystyle{ 1 \cdot 27 + 2 \cdot 9 + 0 \cdot 3 + 0 \cdot 1 = 27 + 18 + 0 + 0 \approx 45}\)