[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2010, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
Wykonaj schemat blokowy algorytmu, wyliczającego n-ty element ciągu Fibonacciego.
[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
Wpisz sobie hasło w google i znajdziesz schemat blokowy...naprawdę tak ciezko jest wpisac najpierw hasło w google?wyliczającego n-ty element ciągu Fibonacciego
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2010, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
Gdybym znalazł to chyba bym nie pisał. To ma być na poziomie gimnazjum a nie szkoły średniej i najważniejsze - ma działać.
[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
... CDIQsAQwAw
Na pewno szukałeś? Dalej masz problem czy mam dac bezposredni link?
Na pewno szukałeś? Dalej masz problem czy mam dac bezposredni link?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2010, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
Pierwszy - nie wychodzi
Pozostałe - prosiłem o poziom gimnazjum
Bez potęg, pierwiastków i innych cudów - podstawowe działania i podstawowe elementy - mnożenie, dodawanie, dzielenie, odejmowanie, tablice jednowymiarowe i zmienne.
Jeśli coś takiego z googla wrzucę do zeszytu to myślisz, że będzie to wiarygodne?
Ja zrobiłem coś takiego:
ale gdyby matematyk zobaczył a=suma-a to by mnie chyba zabił - więc nawet nie proszę o zrobienie od deski do deski, ale ewentualne wprowadzenie poprawek
Pozostałe - prosiłem o poziom gimnazjum
Bez potęg, pierwiastków i innych cudów - podstawowe działania i podstawowe elementy - mnożenie, dodawanie, dzielenie, odejmowanie, tablice jednowymiarowe i zmienne.
Jeśli coś takiego z googla wrzucę do zeszytu to myślisz, że będzie to wiarygodne?
Ja zrobiłem coś takiego:
ale gdyby matematyk zobaczył a=suma-a to by mnie chyba zabił - więc nawet nie proszę o zrobienie od deski do deski, ale ewentualne wprowadzenie poprawek
[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
Jak to jest proste to czemu nie?Jeśli coś takiego z googla wrzucę do zeszytu to myślisz, że będzie to wiarygodne?
Ehem...to juz w gimnazjum nie ma pierwiastkow? Wow...Bez potęg, pierwiastków i innych cudów - podstawowe działania i podstawowe elementy -
Ale sprawdzmy.
Po co definiujemy najpierw n, a pozniej prosimy uzytkownika o podanie n? (przyzwyczajenie z Matlaba gdzie nie trzeba definiowac zmiennych na poczatku) To taka pierwsza uwaga. i ogolnie jest do bani. Przelec przez swoj program 3 razy to zobaczysz to.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2010, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
wybacz - na początku w danych zamiast a=0 jest a=1 pomyłka cyfry
no lece i ciąg wychodzi dobrze...
tylko jak zrobić żeby to
"a:=suma-a" wyeliminować na coś bardziej zrozumiałego, bo wygląda tak jakbym wyliczał niewiadomą odejmując ją od sumy...
PS: potęgi i pierwiastki są w gimnazjum tylko w schemacie ma ich nie być
no lece i ciąg wychodzi dobrze...
tylko jak zrobić żeby to
"a:=suma-a" wyeliminować na coś bardziej zrozumiałego, bo wygląda tak jakbym wyliczał niewiadomą odejmując ją od sumy...
PS: potęgi i pierwiastki są w gimnazjum tylko w schemacie ma ich nie być
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
[Algorytmika] - Ciąg Fibonacciego
tego typu zapis nazywa się - przypisywanie wartości zmiennej i w informatyce jest jak najbardziej poprawny. Znak równości nie oznacza porównania, tylko przypisanie.bartol011 pisze: "a:=suma-a" wyeliminować na coś bardziej zrozumiałego, bo wygląda tak jakbym wyliczał niewiadomą )
Kod: Zaznacz cały
x=x+1
ustaw nową wartość zmiennej 'x' na teraźniejszą wartość 'x', powiększoną o 1. Matematyczne dodawanie stronami nie ma tu nic do rzeczy.