Format zmiennoprzecinkowy liczby - architektury systemów kom

pw236
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2010, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Format zmiennoprzecinkowy liczby - architektury systemów kom

Post autor: pw236 »

Cześć,
Słuchajcie mam za parę dni egzamin z tego przedmiotu, nie było mnie jednak na paru zajęciach i nie wszystko jest dla mnie jasne..

Mam problem z takim zadaniem:

Liczbę A10 = 0,45 przedstawić w formacie zmiennoprzecinkowym (6, 4) - mantysa 6-bitów, cecha 4-bity , cecha (C) i mantysa (M) reprezentowane są w zapisie uzupełnienie do 2.
MA = ................................... CA = ..................................

Kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?

Pozdrawiam
Pawel
ODPOWIEDZ