Narysuj algorytm i zapisz program obliczający sumę wyrazów tablicy
jednowymiarowej od wskazanego indeksu początkowego do wskazanego indeksu
końcowego. Jeżeli użytkownik poda w pierwszej kolejności indeks większy należy je
zamienić. Tablica 20 elementowa powinna zostać wygenerowana z liczb losowych.
C++ - program na kolokwium 2
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
C++ - program na kolokwium 2
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
srand(time(NULL));
float tab[20];
for(int i=0;i<20;i++) tab[i]=rand();
int a,b;
do
{
cin >> a;
}
while(a<0 || a>19);
do
{
cin >> b;
}
while(b<0 || b>19);
if(a>b)
{
int temp=a;
a=b;
b=temp;
}
float suma=0;
for(int j=a;j<b;j++)suma+=tab[j];
cout << suma;
system("PAUSE");
return 0;
}