C++ - program na kolokwium

malenka9085
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 maja 2010, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

C++ - program na kolokwium

Post autor: malenka9085 »

2. Narysuj algorytm i zapisz program znajdujący sumę pierwszych n elementów
poniższych szeregów. Do obliczenia potęg i silni narysuj także odpowiednie algorytmy
i zapisz ich kod w postaci funkcji, które następnie wykorzystaj do obliczeń.


\(\displaystyle{ 1-2x+3x^2-4x^3+...}\)
\(\displaystyle{ x-\frac{x^3}{3}-\frac{x^5}{5}-\frac{x^7}{7}+...}\) - nie wiem jak zapisac ułamek i do tego liczbę do potęgi.
\(\displaystyle{ 1-\frac{x^2}{2}+\frac{x^4}{4!}-\frac{x^6}{6!}+...}\)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2010, o 20:34 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Xitami

C++ - program na kolokwium

Post autor: Xitami »

malenka9085 pisze:...
Do obliczenia potęg i silni narysuj także odpowiednie algorytmy
...
Ło la boga
malenka9085
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 maja 2010, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

C++ - program na kolokwium

Post autor: malenka9085 »

Nie trzeba mi rysunkow tylko program.
Xitami

C++ - program na kolokwium

Post autor: Xitami »

Funkcja silnia, typu double, bo w int zmieści się tylko 12!
A tu nawet 170! można policzyć

Kod: Zaznacz cały

double silnia(int n) {
	double * s=(double*)malloc((n+1)*sizeof(double));
	s[0]=1.0;
	for (int m=1; m<=n; m++) {
		s[m]=0;
		for (int k=m; k>=1; k--) 
			for (int i=1; i<=k; i++)
				s[i] += s[i-1];
	}
	double r=s[n];
	free(s);
	return r;
}
\(\displaystyle{ O\left(\frac{n(n+1)(n+2)}{6}\right)}\) w sumie to nie tak źle bez mnożenia

ODPOWIEDZ