co to za programy

Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

co to za programy

Post autor: Natasha »

znalazałam 3 programiki:
1.

Kod: Zaznacz cały

program cosik;
const
n=100;
type
ind=1..n;

var
i,j:integer;
m:ind;
s:real;
a:array[ind] of integer;
b:array[ind] of real;
begin
read(m);
for i:=1 to m do
for j:=1 to m do
read(a[i],b[j]);
i:=m;
s:=0;
repeat
s:=s+a[i]*b[j];
i:=i-1;
until i=0;
writeln('s= ',s);
readln;
end.
2.

Kod: Zaznacz cały

program cosik2;
var
a:array[char] of integer;
b:array['0'..'9'] of integer;
zn:char;
begin
for zn:='A' to 'Z' do
a[zn]:=0;
for zn:='0' to '9' do
b[zn]:=0;
while not eoln do

begin
read(zn);
if (zn in ['A'..'Z'])
then a[zn]:=a[zn]+1
else if (zn in ['0'..'9']) then b[zn]:=ord(zn);
end;
writeln('a: ');
for zn:='A' to 'Z' do
write(a[zn]);
writeln;
writeln('b:');
for zn:= '0' to '9' do
write('  ',b[zn]);
readln;
end.
3.

Kod: Zaznacz cały

program cosik3;
const pi=3.1415;
var
beta,delta,r,x,y:real;
begin
readln(r,delta);
beta:=0;
repeat
x:=r*cos(beta);
y:=sqrt(sqr(r)-sqr(x));
writeln('x= ',x:0:0);
writeln('y= ',y:0:0);
writeln('beta= ',beta:0:0);
beta:=beta+delta;
until beta>pi/2;
readln;
end.
I moje pytanie: czy może ktos wie, co obliczają te programy? :P I co znaczy 'eoln'?
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

co to za programy

Post autor: kadiii »

eoln to end of line -koniec linii. Nie wiem skad te programy, ale raczej wiele sensu w nich nie ma. Pierwszy sumuje iloczyny jednej macierzy przez ostatni drugiej- raczej nie ma w tym sensu. Drugi jest bardziej sensowny(najbardziej ze wszyskich prawdpodobnie). Wczytuje literę będź liczbę i wypisuje ciąg 0 i liczbę w miejscu tego co podaliśmy - 1 dla liter wartość ASCII dla liczb. Ostatni program jak mniemam ma pokazywac zmianę wielkości boków w trójkacie przy zmieniającym sie kącie - jak na moje są tam użyte niewłaściwe wzory, ale moge sie mylić bo nie wiem do końca jaki jest cel programu.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

co to za programy

Post autor: Inkwizytor »

Program drugi wygląda na wyrwany z kontekstu. Mi to wygląda na procedury lub funkcje wyrwane z większego programu tylko przerobione na "programiki" (nieudolnie).
eoln sugeruje sczytywanie danych z pliku (a dokładniej czytanie znak po znaku), ale brak sekwencji otwierającej i zamykającej plik z danymi.

Pomijam tu kwestię wprowadzania osobnych zmiennych pomocniczych do pętli for , a nie wykorzystujących tę samą zmienną do sczytywania znaków. Strasznie to utrudnia analizę programu :/
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

co to za programy

Post autor: kadiii »

eoln nie sugeruje zczytywania z pliku tylko do końca danej linii.
Chodzi o to, że można wpisać A B C 1 2 3 i pętla zczyta wszystkie znaki. Akurat ten program działa dość sensownie.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

co to za programy

Post autor: Natasha »

Aha... to chyba zrezygnuje z tych programow ale dzieki za fatyge
ODPOWIEDZ