www - java script

milena_sam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czarnia/Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

www - java script

Post autor: milena_sam »

Mam problem. Muszę zrobić formularz i obok każdego pola przy formularzu muszę umieścić przycisk, który będzie sprawdzał, czy dane pole nie zawiera nieprawidłowych znaków, np. czy w imieniu nie pojawiają się cyfry. Tę część zadania udało mi się zrobić. Muszę jeszcze zrobić zastrzeżenie co do tego, że np. przy wyborze zainteresowań (robione są w checkboxie) musi być conajmniej jedno pole zaznaczone i w textarea muszę zrobić ograniczenie znaków do 300. Czy ktoś może mi napisać jak mam to zrobić, albo podać jakieś linki ze stronami, gdzie znajdę odpowiedź na moje pytania. Z góry dziękuję:)
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

www - java script

Post autor: smiechowiec »

Kod: Zaznacz cały

<script language="JavaScript" type="text/javascript">
<!--
  MaxLen = 10; // Maksymalna długość tekstu dla textarea
  function fselection() {
    result  = document.form01.interes01.checked
	        | document.form01.interes02.checked
	        | document.form01.interes03.checked;
	if (!result)
      alert("Przynajmniej jedno zainterespowanie powino zostać zaznaczone");
  }

  function fdeny(obj) {
    return (obj.value.length < MaxLen);
  }

  function fdenypaste(obj) {
    return ((obj.value.length + window.clipboardData.getData("Text").length) <= MaxLen);
  }

// -->
</script>
<form action="" name="form01" id="form01">
<input type="checkbox" name="interes01">Muzyka
<input type="checkbox" name="interes02">Film
<input type="checkbox" name="interes03">Teatr
<input type="button" name="test_checkbox" value="Sprawdz zainteresowania" onClick="fselection();"><br><br>

<textarea cols="40" rows="5" name="textfield" onPaste="return fdenypaste(this);"
  onKeyPress="return fdeny(this);">0123456789</textarea>
</form>
ODPOWIEDZ