Tablice wielowymiarowe program wyświetlający średnią ucznia

d6ominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 13:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włodawa

Tablice wielowymiarowe program wyświetlający średnią ucznia

Post autor: d6ominika »

Witam. Z góry chcę powiedzieć, że zwracam się o pomoc nie z lenistwa, ale dlatego, że NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA jak to zrobić, tak jak cała klasa zresztą O to funkcja, do której trzeba napisać program wyświetlający średnią jednego ucznia oraz średnią całej klasy:

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;
void czytaj (float t[34][6], int iu, int ip)
{
for(int i=1; i<=iu; i++)
for(int l=1; l<=ip; l++)
{cout<<"Podaj ocene z przedmiotu "<<l<<" ucznia nr "<<i<<endl;
cin>>t[i][l];}}
void srednie(float t[34][6], int iu, int ip)
{
for(int i=1; i<=iu; i++)
{
float s=0;
for(int l=1; i<=ip; l++)
s=s+t[i][l];
t[i][0]=s/ip;}
}void srednia_przedmiotu(float t[34][6], int iu, int ip)
{for (int i=1; i<=ip; i++)
{float s=0;
for(int l=1; i<=ip; l++)
s=s+t[l][i];
t[0][i]=s/iu;}}

int main(int argc, char *argv[])
{float t[34][6];
czytaj(t,2,3);
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
} 

Z tym że  w przypadku średniej całej klasy kawałek funkcji chyba zmienia się tak-
{for (int i=1; i<=iu; i++)
{float s=0;
for(int l=1; i<=ip; l++)
s=s+t[l][i];
t[i][0]=s/ip;}}
POMOCY
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2010, o 14:22 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ