Algorytmika - Pole i obwód koła
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Algorytmika - Pole i obwód koła
Dane:
\(\displaystyle{ r>0}\) - promień koła
Wynik:
Obwód okręgu \(\displaystyle{ L}\) i pole koła \(\displaystyle{ P}\)
1. Wczytaj promień \(\displaystyle{ r}\)
2. \(\displaystyle{ P:= \pi r^{2}}\)
3. \(\displaystyle{ L:=2 \pi r}\)
4. Koniec. {\(\displaystyle{ P}\) - pole. \(\displaystyle{ L}\) - obwód.}
\(\displaystyle{ r>0}\) - promień koła
Wynik:
Obwód okręgu \(\displaystyle{ L}\) i pole koła \(\displaystyle{ P}\)
1. Wczytaj promień \(\displaystyle{ r}\)
2. \(\displaystyle{ P:= \pi r^{2}}\)
3. \(\displaystyle{ L:=2 \pi r}\)
4. Koniec. {\(\displaystyle{ P}\) - pole. \(\displaystyle{ L}\) - obwód.}
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Algorytmika - Pole i obwód koła
To zależy. Nie zawsze trzeba wypisywać wynik, czasami te dane trzeba przekazać do innej funkcji/procedury lub po prostu wykorzystać do innych obliczeń w programie. Dlatego dopisałem w klamrach, że L to obwód i P to pole, żeby autor wątku mógł ewentualnie dopisać czy należy wypisać te wartości, czy nie.