Znajdowanie dzielników w schemacie blokowym.

gilange
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom

Znajdowanie dzielników w schemacie blokowym.

Post autor: gilange »

Problem polega na tym, że muszę narysować schemat blokowy rozwiązywania wielomianu Hornerem.
nie wiem jak narysować schemat szukania tych dzielników. Jednak jeżeli rozwiązaniami wielomianu nie mogą być liczby niewymierne to można zastosować takie coś: Dzieli wyraz wolny (a) przez (n=a), następnie, przez -n, następnie przez 1/n, i na końcu przez -1/n. n:=n-1 , robi to sami i tak zapętla aż n=0. Teraz rodzi sie pytanie czy liczby niewymierne mogą być rozwiązaniem wielomianu, jeżeli tak to jak narysować schemat blokowy który znajdzie dzielniki dowolnej liczby?
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Znajdowanie dzielników w schemacie blokowym.

Post autor: kadiii »

Schemat Hornera słuzy do obliczania wartosci wielomianu. Do znajdowaniu dzielników wymiernych służy tw Bezouta. Zadaniem schematu Hornera jest w tym wypadku szybkie(optymalnie) obliczanie wartości wielomainu i sprawdzaniu czy zeruje sie dla danej wartości. Z tw Bezouta bierzesz więc wszystkie potencjalne dzielniki a za pomocą schematu Hornera sprawdzasz czy rzeczywiscie nimi są. Schemat Hornera to oczywiście naprzemienne mnożenie i dodawanie: współczynnik przy najwyższej potędze * wartość + kolejny współczynnik * wartość + ... - sprawdzasz czy to jest zerem, jeśli tak to znaczy, że jest to pierwiastek wymierny tego wielomainu. Oczywiście pierwiastkiem wielomianu może być liczba niewymierna - nie zawsze można znaleźć jednak takie pierwiastki - w szczególnych sytuacjach: trójmian, 3 stopnia , 4 stopnia i specyficzne ze wzorów, reszta numerycznie oblicza sie wartości przybliżone.
ODPOWIEDZ