Ok mam taki problem w excelu i nie umiem dopasować formuły żeby dobrze zliczał. Sprawa wygląda tak mam 2 kolumny, w pierwszej wartość może być t albo n, a w 2 kolumnie mogą byc 3 wartości X,Y,Z.
I mam za zadanie liczyć ile jest watości X z t, X z n itd.
Kolumna 1 | Kolumna 2
------
t | X |
n | Y |
t | X |
n | X |
n | Z |
n | Z |
t | Z |
t | Y |
------
Problem z excelem
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Problem z excelem
Proponuję zrobić tak:
Powiedzmy w C1 wpisujesz Jeśli(I(A1="T";B1="X");1;0) gdzie w A1,...AN masz T lub N a w B1,..BN X,Y,itd
Teraz przeciągasz formułę i masz jedynki tam gdzie układ jest T|X - sumujesz i otrzymujesz wynik. Podobnie postępujesz z pozostałymi układami. Oczywiście składnia może sie nieco różnić w zalezności od wersci arkusza kalkulacyjnego, ale idea jest chyba zrozumiała: funkcja "jeśli", w warunku koninkcja odpowiednich wartości pól i dla prawdy 1 a dla fałszu 0. Następnie sumujesz i masz potrzebny wynik. Pozdrawiam
Powiedzmy w C1 wpisujesz Jeśli(I(A1="T";B1="X");1;0) gdzie w A1,...AN masz T lub N a w B1,..BN X,Y,itd
Teraz przeciągasz formułę i masz jedynki tam gdzie układ jest T|X - sumujesz i otrzymujesz wynik. Podobnie postępujesz z pozostałymi układami. Oczywiście składnia może sie nieco różnić w zalezności od wersci arkusza kalkulacyjnego, ale idea jest chyba zrozumiała: funkcja "jeśli", w warunku koninkcja odpowiednich wartości pól i dla prawdy 1 a dla fałszu 0. Następnie sumujesz i masz potrzebny wynik. Pozdrawiam