Zadania C++ w Dev - C++

matti90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 8 razy

Zadania C++ w Dev - C++

Post autor: matti90 »

Witam, proszę o pomoc w zadaniach:

1. Napisz linie kodu, w których za pomocą pętli for, while, do while, wypiszesz 20 gwiazdek na
ekranie w wierszu.

2. Napisz linie kodu za pomocą, których policzysz sumę wszystkich liczb podzielnych przez 3 lub 5
z przedziału [p, q]. Wartości p i q wczytaj z klawiatury.
3. Napisz linie kodu za pomocą, których wczytasz n dowolnych liczb i policzysz ile wśród nich jest
liczb dodatnich parzystych. Wartość n wczytaj z klawiatury.

Z góry dziękuję.

W 2 mam tak:
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i,p,q;
cout<<"podaj pierwsza liczbe calkowita = ";
cin>>p;
cout<<"podaj druga liczbe calkowita = ";
cin>>q;
cout<<"przedzial jest nastepujacy: "<<"["<<p<<","<<q<<"]"<<endl;
cout<<"suma liczb = ";
for(i=p;i<=q ;i++)

if(i%3==0 || i%5==0)




system("pause");
return 0;
}

nie wiem jak napisać, kod żeby mi zsumowało to ...
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Zadania C++ w Dev - C++

Post autor: kadiii »

Wsk. 1 Pomyśl troche to naprawdę elementarne zadanie( a po zadaniu drugim widać, że cos tam potrafisz)
Wsk. 2

Kod: Zaznacz cały

int suma=0;
for(i=p;i<=q ;i++)
 if((i%3==0) || (i%5==0))
  suma+=i;
Wsk. 3 Analogicznie jak powyżej.
matti90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 8 razy

Zadania C++ w Dev - C++

Post autor: matti90 »

dzieki wielkie!;)
ODPOWIEDZ