Proszę o pomoc w następującej zagadce, której(ponieważ nie jestem informatykiem), nie potrafię rozwiązać, a jednak chciałabym znać odpowiedź:
1. Funkcja oblicza średnią wartość z tablicy zapisanej gdzieś w pamięci RAM. Co zostanie jej przekazane oraz w jaki sposób? Gdzie znajdzie się wynik?
Funkcja obliczająca średnią wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Funkcja obliczająca średnią wartość
START
1.Podaj liczbę wyrazów(wczytuje wymiar tablicy)
2.Podaj wyrazy(wczytuje tablicę n-wymiarową)
3.s=a1
i=n
NIE
4.s=s+a_{n}
TAK
s=\(\displaystyle{ \frac{s}{n}}\)Wynik też się znajdzie w pamięci
1.Podaj liczbę wyrazów(wczytuje wymiar tablicy)
2.Podaj wyrazy(wczytuje tablicę n-wymiarową)
3.s=a1
i=n
NIE
4.s=s+a_{n}
TAK
s=\(\displaystyle{ \frac{s}{n}}\)Wynik też się znajdzie w pamięci
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 11:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 2 razy
Funkcja obliczająca średnią wartość
Cóż kryje się pod s i a. Czy sumbol a_{n} oznacza a zależne od n?
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
Funkcja obliczająca średnią wartość
Jeśli to zagadka to chyba wynik powinien być bardziej ogólny.
Sposób przekazania parametru to odłożenie adresu tablicy na stos przed wywołaniem procedury,
dzięki temu funkcja pobierze sobie parametr ze stosu.
z którego będzie mogła odczytać go instrukcja wywołująca funkcję.
Do funkcji powinien zostać przekazany adres tablicy, czyli wskaźnik na pierwszy element tablicy.gwiazda55 pisze:1. Funkcja oblicza średnią wartość z tablicy zapisanej gdzieś w pamięci RAM. Co zostanie jej przekazane oraz w jaki sposób?
Sposób przekazania parametru to odłożenie adresu tablicy na stos przed wywołaniem procedury,
dzięki temu funkcja pobierze sobie parametr ze stosu.
Po obliczeniu wynik najprawdopodobniej będzie znajdował się w rejestrze procesora,gwiazda55 pisze:Gdzie znajdzie się wynik?
z którego będzie mogła odczytać go instrukcja wywołująca funkcję.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Funkcja obliczająca średnią wartość
s=suma wyrazów wprowadzonych do pętligwiazda55 pisze:Cóż kryje się pod s i a. Czy sumbol a_{n} oznacza a zależne od n?
a_{n}-element tablicy o numerze n.