Poszukiwanie w zbiorze

Paulinka1412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 1 lis 2007, o 15:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szqlka
Podziękował: 10 razy

Poszukiwanie w zbiorze

Post autor: Paulinka1412 »

Mam do napisania program w Pascalu 'Poszukiwanie w zbiorze uporządkowanym'

tutaj jest opis kroków,

mógłby mi ktoś pomóc jak napisac ten program
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Poszukiwanie w zbiorze

Post autor: kadiii »

Takie przeszukiwanie binarne wygląda np. tak:

Kod: Zaznacz cały

poczatek:=0;
koniec:=rozmiar;
znaleziono:=false;
while znaleziono=false and pocz<=koniec do
begin
srodek:=(poczatek+koniec) div 2;
   if ciag[srodek]=szukana then 
begin 
 writeln('Jest'); 
 znaleziono:=true;
end;
   else if ciag[srodek]>szukana then koniec:=srodek-1;
   else pocz:=srodek+1;
end;
if znaleziono=false then writeln('NIe ma');
ODPOWIEDZ