1.Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zamienić liczbę 68,684 (system 10) na system binarny??
2. a jak dodaje się systemie 16-stokowym?? np. ab+ef??
3.jak wymnożyć w trójkowym 121*22B??
Będę miał z tego kolokwium a nie za bardzo mogę znaleźć to sieci przystępnie wytłumaczone, z góry dziękuje za pomoc
Sytemy liczbowe
- erina
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pruszków
- Pomógł: 38 razy
Sytemy liczbowe
1. Najpierw trzeba znaleźć, ile w ogóle będzie cyfr: \(\displaystyle{ 2^{17} > 68684 > 2^{16}}\), czyli 17 cyfr.
\(\displaystyle{ 68684-2^{16}=68684-65536=3148}\), to jest między \(\displaystyle{ 2^{11}}\), a \(\displaystyle{ 2^{12}}\)
Czyli mamy \(\displaystyle{ 2^{16}}\), przeskakujemy \(\displaystyle{ 2^{15}}\), \(\displaystyle{ 2^{14}}\), \(\displaystyle{ 2^{13}}\),\(\displaystyle{ 2^{12}}\), czyli nasza liczba zaczyna się: 10000...
Dalej dopisujemy przekład na bazę dwójkową tego, co nam zostało, czyli 3148. Analogicznie odejmując, dostajemy w końcu:
\(\displaystyle{ 3148=2048+1024+64+8+4=2^{11}+2^{10}+2^6+2^3+2^2}\), czyli całościowo
\(\displaystyle{ 68684=65536+2048+1024+64+8+4=2^{16}2^{11}+2^{10}+2^6+2^3+2^2}\)
Czyli razem \(\displaystyle{ 68684_{dec}=10000110001001100_{bin}}\) (Kolejne cyfry od lewej oznaczają ile jest kolejnych potęg dwójki).
Mam nadzieję, że nie za mętnie.
2. Ja bym to zrobiła klasycznie, w słupku, tylko pamiętając, ze przenosisz to, co jest ponad 16, a nie ponad 10. :
\(\displaystyle{ 1 \ 1\\
\overline{ \ \ \ a \ b}\\
\underline{+ \ e \ f}\\
\ 1 \ 9 \ a}\)
3. A co to jest w trójkowym to B?
\(\displaystyle{ 68684-2^{16}=68684-65536=3148}\), to jest między \(\displaystyle{ 2^{11}}\), a \(\displaystyle{ 2^{12}}\)
Czyli mamy \(\displaystyle{ 2^{16}}\), przeskakujemy \(\displaystyle{ 2^{15}}\), \(\displaystyle{ 2^{14}}\), \(\displaystyle{ 2^{13}}\),\(\displaystyle{ 2^{12}}\), czyli nasza liczba zaczyna się: 10000...
Dalej dopisujemy przekład na bazę dwójkową tego, co nam zostało, czyli 3148. Analogicznie odejmując, dostajemy w końcu:
\(\displaystyle{ 3148=2048+1024+64+8+4=2^{11}+2^{10}+2^6+2^3+2^2}\), czyli całościowo
\(\displaystyle{ 68684=65536+2048+1024+64+8+4=2^{16}2^{11}+2^{10}+2^6+2^3+2^2}\)
Czyli razem \(\displaystyle{ 68684_{dec}=10000110001001100_{bin}}\) (Kolejne cyfry od lewej oznaczają ile jest kolejnych potęg dwójki).
Mam nadzieję, że nie za mętnie.
2. Ja bym to zrobiła klasycznie, w słupku, tylko pamiętając, ze przenosisz to, co jest ponad 16, a nie ponad 10. :
\(\displaystyle{ 1 \ 1\\
\overline{ \ \ \ a \ b}\\
\underline{+ \ e \ f}\\
\ 1 \ 9 \ a}\)
3. A co to jest w trójkowym to B?
Sytemy liczbowe
W trójkowym pomyliłem się i te b to 2 ...ale w tym pierwszym chodzi mi o 68,684 jako ułamek...liczbę całkowitą umiem zamienić, ale nie wiem jak się to robi po przecinku..
A wie ktoś możne jak zrobić takie zadanie:
Dodaj liczby (dziesietnie) w zapisie znak moduł, przy czym niech liczba ujemna będzie podana w reprezentacji zapisu uzupełnień do (r-1): +7-9
A wie ktoś możne jak zrobić takie zadanie:
Dodaj liczby (dziesietnie) w zapisie znak moduł, przy czym niech liczba ujemna będzie podana w reprezentacji zapisu uzupełnień do (r-1): +7-9