Napisz funkcję liczącą podany wyraz ciągu Fibbonaciego.
Mam taki kod:
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>#include<stdlib.h>int main (void){int x, a=0, b=0, c=1;printf ("
Wprowadz liczbe:
");scanf("%d", &x); if(x == 0) return 0; for(a; a<x; a++) { c += b; b = c-b; }printf("
%d
", b);system("pause");return 0; }
- po co jest to: a=0, b=0, c=1 przy int x- co to oznacza ??
- pętla for for(a; a<x; a++) - co ona oznacza? dla a mniejszego od x, zwiększamy a... tak? (wiem, ze powinienem poszukac o petli for, ale chciałbym wiedziec co oznacza w tym przypadku)
- co oznacza " c += b; b = c-b;" ?? po co są te wzory??
Wiem co to jest ciąg fibbonaciego, ale jak jest polecenie "oblicz podany wyraz.." to co się robi?? Jak się go liczy? Właśnie o to mi chodzi, żeby wiedzieć skąd się co bierze i jak się liczy ten wyraz..
Przepraszam jak trochę rozgarnięty jestem, ale nie potafiłem się lepiej sprecyzować .. Chcę po prostu zrozumieć zasadę działania tego programu..
wielkie dzieki za pomoc