Taka jest treśc zadania i nie mogę sobie z tym poradzic. Do końca nie wiem której metody uzyc.
Pomocy
Kod: Zaznacz cały
inter[f_, lista_, p_] := Module[{},
nowa = f[lista];
Print[nowa];
n = Length[lista] - 1;
blik = {};
For[i = 1, i <= Length[lista], i++,
blik[[i]] = nowa[[i]];
For[j = 1, j <= Length[lista] - 1, j++,
If[i != j, blik[[i]] = blik[[i]]/(lista[[i]] - lista[[j]])
]
]
];
kolej = {};
For[i = 1, i <= Length[lista] - 1, i++,
kolej[[i]] = blik[[i]];
For[j = 1, j <= Length[lista] - 1, j++,
If[i != j, kolej[[i]] = kolej[[i]]*(p - lista[[j]])
]
]
];
w = 0;
For[i = 1, i <= Length[lista] - 1, i++,
w = w + kolej[[i]]];
Print[w]
];
f[x_] := Sqrt[x];
inter[f, {1.1, 1.15, 1.2}, 1.17]