czy podane słowo jest palindromem

Rastaman697
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczebrzeszyn
Podziękował: 5 razy

czy podane słowo jest palindromem

Post autor: Rastaman697 »

Witam proszę o pomoc to jest moja praca domowa, nie wiem jak to zrobić bo chory byłem przez pewien czas. Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu . Jeżeli można poprosić to chciałbym poprosić też o samo rozwiązanie
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

czy podane słowo jest palindromem

Post autor: bartek118 »

Program w Pascalu

Kod: Zaznacz cały

program palindromy;
var
s:string;
i:integer;
b:boolean;

begin
readln(s);
b:=true;

for i:=1 to length(s) div 2 do
begin
if s[i]<>s[length(s)-i+1] then b:=false;
end;

if b=false then writeln("Nie jest palindromem")
else writeln("Jest palindromem");

end.

-- 23 mar 2010, o 18:23 --Program w C++

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

bool palindrom(const string);

int main()
{
string a;
cin >> a;

bool t=palindrom(a);

if(t) cout << "Jest palindromem";
else cout << "Nie jest palindromem";

return 0;
}

bool palindrom(const string s)
{
for(int i=0;i<s.length()/2;i++)
if(s[i]!=s[s.length()-i-1]) return false;
return true;
}
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

czy podane słowo jest palindromem

Post autor: Althorion »

Program w Pythonie, starałem się żeby był "samotłumaczący się":


Kod: Zaznacz cały

# -*- coding: utf-8 -*-

slowo = raw_input()
palindrom = True
for i in range(len(slowo)/2):
    if slowo[i] != slowo[-(i+1)]:
        palindrom = False
        break
if palindrom:
    print "To słowo jest palindromem"
else:
    print "To nie jest palindrom"
Rastaman697
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczebrzeszyn
Podziękował: 5 razy

czy podane słowo jest palindromem

Post autor: Rastaman697 »

mógłbyś podać co oznaczają dane polecenia bo nie chcę aby było widać że spisuję. Jakbym został zapytany dlaczego tak-- 23 mar 2010, o 19:36 --a jduża jest rózniaca między turbo pascalem czy zwykłym pascalem bo raczej chodziło mi o Turbo pascala
ODPOWIEDZ