Witam. Nie wychodzi mi odejmowanie binarne w U1. Mam tak: 4-29.
4=00100
29=11101
-29=00010
0|0100
0|0010
-|-----
0110
-------
0 1001
a To daje 9 i to jeszcze na +
Gdzie mam bląd?
Odejmowanie binarne w U1
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- wasnio
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 194.106.193.202
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Odejmowanie binarne w U1
Nie można przedstawić liczby -29 w kodzie U1 za pomocą 5 bitów. W przypadku liczb ujemnych najbardziej znaczący bit musi mieć wartość jeden.
4 =000100
29=011101
-29=100010
100010 (-29)
000100 (+4)
+|------------
100110 (-25)
4 =000100
29=011101
-29=100010
100010 (-29)
000100 (+4)
+|------------
100110 (-25)
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Odejmowanie binarne w U1
Ok wszystko pieknie zrozumiane. Tylko powiedz mi jeszcze dlaczego nie mozna przedstawic 29 na 5 bitach? trzeba dodac jeden bit dla znaku czy jak?
- wasnio
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 194.106.193.202
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Odejmowanie binarne w U1
Ponieważ musimy jednoznacznie określić czy dana liczba jest dodatnia czy ujemna. Człowiek mógłby odgadnąć to z np. z kontekstu, natomiast komputer już nie. Dlatego potrzebne są bity, które odpowiadają za znak.
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Odejmowanie binarne w U1
No wlasnie patrzac po metodzie w necie zrobilem tak samo tyle ze wynik mi sie nie zgadzal dlatego zapytalem. No ale dzieki za odp.