Kod: Zaznacz cały
program poleiobwodtrojkata;
var a,h,p,o:real;
begin
writeln('Program oblicza pole i obwod trojkata rownobocznego');
writeln('Podaj dlugosc boku trojkata');
readln(a);
if a<0 then writeln('Podaj liczbe dodatnia');
readln(a);
writeln('Podaj dlugosc wysokosci trojkata');
writeln(h);
if h<0 then writeln('Podaj liczbe dodatnia');
readln(h);
p:= a*h/2;
o:=3*a;
writeln('Pole trojkata wynosi ', a*h/2:0:1);
writeln('Obwod trojkata wynosi ', 3*a:0:1);
readln;
end.
Jeszcze gdyby mi ktoś napisał/poprawił taki programik, żeby wyliczał np x z drugiego równania i podstawiał do pierwszego itp.
Tutaj również wyskakuje błąd tam, gdzie chce zrobić układ równan, dokładnie w 6. linijce.
Kod: Zaznacz cały
program ukladrownanliniowych;
var
a,b,c,k,l,m:real;
begin
writeln('Rozwiazywanie ukladu rownan liniowych');
\begin{cases} ax+by=c\\kx+ly=m\end{cases}
writeln('Podaj a,b,c,k,l,m');
readln(a,b,c,k,l,m);
writeln('Wylicz x z pierwszego rownania');
readln('x= ',((c-b*y))/a:0:0);
if a=0 then writeln('w pierwszym rownaniu nie wystepuje x')
else
writeln('wartosc x wynosi ',((c-b*y))/a:0:0);
readln('x= ',((c-b*y))/a:0:0);
writeln('Podstaw wartosc x do drugiego rownania');
readln('m= ', (k*(c-b*y))/(a+l*y):0:0);
writeln('Oblicz wartosc y');
readln('y= ', (m*a-k*c)/(-b*k+a*l):0:0);
writeln('Podaj wartosc x i y');
readln('x= ', ((c-b*y))/a,'y= ',(k*(c-b*y))/(a+l*y):0:0);
readln;
end.
PS chcę rozwiązać ten układ z zależności od a, b, c, k, l, m
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+by=c\\kx+ly=m\end{cases}}\)