Programik. Pascal.
Programik. Pascal.
Witam! Potrzebuję programik na wyliczenie potęgi \(\displaystyle{ a^x}\) z użyciem pętli for.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2010, o 18:14 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Programik. Pascal.
Nigdy nie programowałem w Pascalu. Wczytywanie danych będziesz musiała sobie zaprogramować sama. Sama pętla potęgująca będzie wyglądała tak:
Liczy potęgi całkowite dodatnie. Musisz wcześniej zadeklarować wszystkie zmienne i pobrać do nich potrzebne dane.
Kod: Zaznacz cały
wynik = podstawa;
for i:=2 to wykladnik do
begin
wynik = wynik * podstawa
end;
Programik. Pascal.
Program petla;
Uses Crt;
Var i,n,a:integer;
s:integer;
begin
Clrscr;
write('Podaj wykadnik: ');
readln(a);
write('Podaj potege: ');
readln(n);
i:=1;
s:=1;
For i:=1 To n Do
s:=s*a;
writeln('Liczba po potegowaniu wynosi: ','a^n=',s);
readln;
end.
Zrobiłam tak i tez działa
Uses Crt;
Var i,n,a:integer;
s:integer;
begin
Clrscr;
write('Podaj wykadnik: ');
readln(a);
write('Podaj potege: ');
readln(n);
i:=1;
s:=1;
For i:=1 To n Do
s:=s*a;
writeln('Liczba po potegowaniu wynosi: ','a^n=',s);
readln;
end.
Zrobiłam tak i tez działa
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Programik. Pascal.
Mam głupie pytanie
Napisałam program, który rozwiązuje równanie kwadratowe i wyskakuje mi czarne okienko, to co mam w nie wpisać, zeby się przekonać, że mój program działa?
Napisałam program, który rozwiązuje równanie kwadratowe i wyskakuje mi czarne okienko, to co mam w nie wpisać, zeby się przekonać, że mój program działa?
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Programik. Pascal.
Natasha, jak pisałaś program, to zapewne wiesz, jakich danych oczekuje on od użytkownika (zapewne współczynników trójmianu kwadratowego). Wpisz mu je po prostu.