[Pascal] sprawdzanie czy p jest kwadratem liczby nat.
- matti
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
[Pascal] sprawdzanie czy p jest kwadratem liczby nat.
To co w temacie czyli po prostu nie wiem jak napisac taki algorytm ktory sprawdzalby czy dana liczba p jest kwadratem innej liczby naturalnej. Prosiłbym o jakis kod źródłowy albo przynajmniej o wskazowki . Najlepiej jakby bylo w Pascalu
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
[Pascal] sprawdzanie czy p jest kwadratem liczby nat.
Najprościej to w pętli "for....." od i=1 do części całkowitej z √p po prostu sprawdzać przy pomocy np. warunk "if...." czy p jest równe kwadratowi wskaźnika i.
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
[Pascal] sprawdzanie czy p jest kwadratem liczby nat.
Może taki warunek: część całkowita z pierwiastka liczby ma być równa właśnie temu pierwiastkowi
Int(sqrt(a))=sqrt(a)
Int(sqrt(a))=sqrt(a)