Kalkulator w C

magda33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Kalkulator w C

Post autor: magda33 »

Napisz program "kalkulator", który za pomocą własnych funkcji wylicza:
1. iloczyn dwóch liczb całkowitych
2. sumę dwóch liczb całkowitych
3. pole kwadratu w cm o boku podanym z dokładnością do mm. (wartości ułamkowe)
4. Rysuje trójkąty (osobne funkcje) wykorzystując pętle:

*
**
***
****
*****

*
**
***
****

*
**
***
**
*

Zastosuj warianty:
- zmienne globalne (deklarowane poza funkcją)
- zmienne przesyłane do funkcji jako argumenty

Spróbuj wykorzystać jedną funkcję w drugiej funkcji

Program ma posiadać menu oparte na switch z ww. możliwościami oraz zakończeniem aplikacji.
miodzio1988

Kalkulator w C

Post autor: miodzio1988 »

post193287.htm?hilit=%20program%20kalkulator#p193287

i masz na czym się wzorować. Na inną pomoc bym nie liczył. Chyba, że szukasz jelenia, który za Ciebie wszystko napisze, co? Naprawdę nie ma co na takiego murzyna liczyc. Jesli sama cos napiszesz to pochwal się i powiedz z czym tak naprawde masz problem. Tak szczerze
magda33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Kalkulator w C

Post autor: magda33 »

Dzieki za pomoc... Tak szczerze to tylko na zaliczenie a wcale mi to nie wychodzi
spammer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 15 sty 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 12 razy

Kalkulator w C

Post autor: spammer »

Emmm... Dostałaś kod i nadal Ci nie wychodzi? Napisz konkretnie jakie dostajesz błędy. Zaraz coś poradzimy
Awatar użytkownika
Damian09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 29 lip 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Kalkulator w C

Post autor: Damian09 »

Suma dwoch liczb

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

main(){
int dodawanie();
int x,y;
printf("podaj pierwsza liczbe ");
scanf("%d", &x);
printf("podaj druga liczbe ");
scanf("%d", &y);
dodawanie(x,y);
getch();
}
int dodawanie(int a, int b){
int suma;
suma=a+b;
printf("%d", suma);

}

Iloczyn dwoch liczb

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

main(){
int mnozenie();
int x,y;
printf("podaj pierwsza liczbe ");
scanf("%d", &x);
printf("podaj druga liczbe ");
scanf("%d", &y);
mnozenie(x,y);
getch();
}
int mnozenie(int a, int b){
int iloczyn;
iloczyn=a*b;
printf("%d", iloczyn);

}
magda33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 lut 2010, o 10:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Kalkulator w C

Post autor: magda33 »

mam tylko coś takiego:


#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
float dodawanie(float a, float b) {
float c;
c=a+b;
return c;
}
float odejmowanie(float a, float b) {
float c;
c=a-b;
return c;
}
float mnozenie(float a, float b) {
float c;
c=a*b;
return c;
}
float dzielenie(float a, float b) {
float c;
c=a/b;
return c;
}

int main()
{
float a, b, wynik;
char dzialanie, wybor;
poczatek:
printf("Podaj dwie liczby a nastepnie jedno z dzialan:\n");
printf("\"+\" - dodawanie\n");
printf("\"-\" - odejmowanie\n");
printf("\"*\" - mnozenie\n");
printf("\"/\" - dzielenie\n");

printf("\nPodaj pierwsza liczbe: ");
scanf("%f",&a);
printf("\nPodaj druga liczbe: ");
scanf("%f",&b);
printf("\nPodaj operator dzialania: ");
dzialanie=getch();
printf("%c",dzialanie);
printf("\n\n");

if (dzialanie=='+') {
wynik=dodawanie(a, b);
printf("Wynik dodawania wynosi: %f\n", wynik);
} else if (dzialanie=='-') {
wynik=odejmowanie(a, b);
printf("Wynik odejmowania wynosi: %f\n", wynik);
} else if (dzialanie=='*') {
wynik=mnozenie(a,b);
printf("Wynik mnozenia wynosi: %f\n", wynik);
} else if (dzialanie=='/') {
if (b!=0) {
wynik=dzielenie(a,b);
printf("Wynik dzielenia wynosi: %f\n", wynik);
} else
puts("Nie mozna dzielic przez 0");
} else
printf("Podany znak nie jest dozwolonym operatorem!\n");

menu:
printf("\nWcisnij 'z',aby zakonczyc program lub 'p', aby powrocic do menu.\n");
wybor=getch();

switch(wybor)
{
case 'z': goto koniec; break;
case 'p':
printf("\n\n");
goto poczatek; break;
default:
printf("\n\nNieprawidlowy wybor menu. Spruboj jeszcze raz.\n");
goto menu;
}
koniec:

return 0;
}
ODPOWIEDZ