Mam takie zadnia do rozwiązania niestety nie umiem ich rozwiązać czy może mi ktoś pomóc
Zad1
Napisać program który prosi użytkownika o podanie jednej liczby całkowitej a następnie wypisuje na ekranie informacje ,,warunek spełniony” gdy liczba jest jednocześnie podzielna przez 3 i niepodzielna przez 5 oraz ,,warunek spełniony” w przeciwnym wypadku( uwaga do określenia podzielności należy posłużyć się operatorem %)
Zad2
Napisać program który prosi użytkownika o podanie linii tekstu z klawiatury a następnie każdą napotkana cyfrę ,,1” zamienia na literę ,,A” i na odwrót na koniec program wypisuje zmodyfikowany tekst np. tekst,, Adam nr 1” zostanie zamieniony na ,,1 Adam nr A”
Programy w c
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Programy w c
1)
-- 16 lutego 2010, 19:58 --
1dam nr A?
Skoro A zamienia na 1, a 1 na A.
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
int main() {
int k;
printf("Podaj liczbę
");
scanf("%d",&k);
if(k%3==0 && k%5 !=0)
printf("Warunek spełniony");
else printf("Warunek nie został spełniony");
getch();
return 0;
}
a czasem na wyjściu nie powinno być :pawuloo pisze: tekst,, Adam nr 1” zostanie zamieniony na ,,1 Adam nr A”
1dam nr A?
Skoro A zamienia na 1, a 1 na A.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 02:21 przez jarzabek89, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Programy w c
2.
Jak chcesz, żeby cofał bo wciśnięciu backspace, trzeba jeszcze coś dopisać.
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
using namespace std;
int main(int argc, char* argv[]) {
char buffer[200];
char c;
int i=0;
printf("Podaj tekst:\n\n");
c=getch();
while(c!=13)
{
buffer[i]=c;
if(c=='A') buffer[i]='1';
if(c=='1') buffer[i]='A';
++i;
printf("%c", c);
c=getch();
}
buffer[i]=0;
printf("\n%s\n", buffer);
getch();
}
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Programy w c
Dziękuje wam za pomoc w napisaniu programów. Mam jeszcze jeden program do napisania o to treść
#include <studio.h>
float f1(float x) ;
void main(void)
{
Float a=-3.0, b=0.45, c=11.0, f1a, f1b, f1c;
f1a=f1 (a) ;
f1b=f1 (b) ;
f1c=f1 (c) ;
printf (=
f1 (%f) = %f" ,a, f1a) ;
printf (=
f1 (%f) = %f" ,b, f1b) ;
printf (=
f1 (%f) = %f" ,c, f1c) ;
}
gloat f1(float x)
{
}
Należy uzupełnić funkcje f1 w taki sposób, aby obliczała i zwracała wartości zgodne z danym wykresem funkcji oraz określić co wypisze program po uruchomieniu. Niżej zamieszczam wykres
... a0c63.html
#include <studio.h>
float f1(float x) ;
void main(void)
{
Float a=-3.0, b=0.45, c=11.0, f1a, f1b, f1c;
f1a=f1 (a) ;
f1b=f1 (b) ;
f1c=f1 (c) ;
printf (=
f1 (%f) = %f" ,a, f1a) ;
printf (=
f1 (%f) = %f" ,b, f1b) ;
printf (=
f1 (%f) = %f" ,c, f1c) ;
}
gloat f1(float x)
{
}
Należy uzupełnić funkcje f1 w taki sposób, aby obliczała i zwracała wartości zgodne z danym wykresem funkcji oraz określić co wypisze program po uruchomieniu. Niżej zamieszczam wykres
... a0c63.html
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Programy w c
Prototyp funkcji nie wymaga nazwy zmiennej, tylko sam typ, np.
Funkcja f1 może wyglądać np. tak:
Kod: Zaznacz cały
float f1(float);
void main()
{
...
}
float f1 (float x) {...
Kod: Zaznacz cały
float f1(float x) {
if(x<=-1) return -3;
if(x>=1) return 2;
return 0.5-x/2;
}