język c++

karolina123kk

język c++

Post autor: karolina123kk »

zad1
napisz program wprowadzający za pomocą jednego strumienia na standardowe wyjście wartości 4 działań arytmetycznych. Dane należą do typu całkowitego(int) i są czytane ze standardowego wejścia.
zad2
Napisz program obliczający wartości pól trójkąta oraz trapezu. Dane należą do typu rzeczywistego (float)i są czytane ze standardowego wejścia.
jackoi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 paź 2007, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

język c++

Post autor: jackoi »

zad. 1

Kod: Zaznacz cały

cout << "2 + 1 = " << (2+1) << "
";
cout << "5 - 7 = " << (5-7) << "
";
cout << "3 * 4 = " << (3*4) << "
";
cout << "2 / 3 = " << (double)(2/3) << "
";
zad. 2

Kod: Zaznacz cały

float a, b, h;
cout << "Trojkat
Podaj a: " ;
cin >> a ;
cout << "Podaj h: " ;
cin >> h;
cout << "Pole trojkata wynosi: " << ((a*h)/2) << "

";

cout << "Trapez
Podaj a: " ;
cin >> a;
cout << "Podaj b: " ;
cin >> b;
cout << "Podaj h: " ;
cin >> h;
cout << "Pole trapezu wynosi: " << (((a+b)*h)/2) << "
";
Z nagłówkami sobie poradzisz, co do zadań to chyba tyle
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

język c++

Post autor: soku11 »

@up:
Chyba źle zrozumiałeś polecenie... Poprawnie program powinien mieć formę:

Kod: Zaznacz cały

// smthg
int a=0;
int b=0;
cin>>a>>b;
cout<<a<<"+"<<b<<"="<<a+b<<"
";
cout<<a<<"-"<<b<<"="<<a-b<<"
";
cout<<a<<"*"<<b<<"="<<a*b<<"
";
cout<<a<<"/"<<b<<"="<<a/b<<"
";
//smthg
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ