schemat blokowy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Addedis Abbeba
- Podziękował: 1 raz
schemat blokowy
Napisz schemat blokowy algorytmu, który obliczałby wartość \(\displaystyle{ x^{y}}\) dla wszystkich wykładników y: ujemnych, dodatnich i równym zero. Jak to zrobić? Proszę o pomoc
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
schemat blokowy
zrób pierwszy warunek na wykładnik, czy jest zerem czy rozny od zera. Najprotstszym algorytmem potegowania jest mnozenie zmiennej o wartosci poczatkowej = 1 razy podstawe potegi. W pseudojezyku:
x=1
pętla
{
x= x * podstawa_potęgi
}
pętla powinna się wykonać tyle razy, ile wynosi wynosi |wykładnik potęgi + 1|.
Na kocu sprawdzenie warunku czy podstawa potegi byla dodatnia czy ujemna, jesli ujemna to wypisujesz 1/x.
x=1
pętla
{
x= x * podstawa_potęgi
}
pętla powinna się wykonać tyle razy, ile wynosi wynosi |wykładnik potęgi + 1|.
Na kocu sprawdzenie warunku czy podstawa potegi byla dodatnia czy ujemna, jesli ujemna to wypisujesz 1/x.