tablice jezyk c

markez444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 paź 2009, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie
Podziękował: 7 razy

tablice jezyk c

Post autor: markez444 »

Mam prosbę do Was czy może wiecie dlaczego w tym kodzie jest wyświetlany błędnie element maksymalny:

Kod: Zaznacz cały

int main()
{
 int x,tab[10],min=RAND_MAX,max=RAND_MAX;
    srand(time(0));
       printf("Program wyswietlajacy tablice elementow oraz najmniejszy i najwiekszy element
");
    for(x=0; x<10; x++)
       {
        tab[x]=rand()%120;
       }
       for(x=0; x<10; x++)
          {
           if(tab[x]<min)
             min = tab[x];
           if(tab[x]>max)
             max = tab[x];
          }
           for(x=0; x<10; x++)
              printf("%d element tablicy %d
",x,tab[x]);
              printf("najmniejszy element tablicy: %d
najwiekszy element tablicy: %d
",min,max);
    return 0;
}
Ostatnio zmieniony 2 lut 2010, o 23:20 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kod należy umieszczać w blokach [code].
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

tablice jezyk c

Post autor: Crizz »

Kod: Zaznacz cały

min=RAND_MAX,max=RAND_MAX;
Spróbuj po prostu przypisać tym zmiennym wartość pierwszego elementu tablicy.
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

tablice jezyk c

Post autor: smiechowiec »

Ten warunek ma małe szanse na spełnienie
if(tab[x]>max)
spróbuj w deklaracji zamiast

Kod: Zaznacz cały

max = RAND_MAX;
wstawić

Kod: Zaznacz cały

max = -RAND_MAX;
ODPOWIEDZ