prosty program c++

rashi89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 11 sty 2010, o 22:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 7 razy

prosty program c++

Post autor: rashi89 »

Napisać program, który wczyta z wejścia liczbę naturalną, a następnie obliczy i wypisze na
wyjście sumę wszystkich jej dzielników podzielnych przez 5.
prosze pomozcie sensownie mi to napisac jutro mam z tego zaliczenie a odpowiedz mi gdzies zaginela.. dziekuje za szybko udzielona pomoc
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

prosty program c++

Post autor: pe2de2 »

wczytujesz z klawiatury i zapisujesz jako a

dzielnik=5 a i b jako int [liczba całkowita]

start:
a<dzielnik -> koniec za mała liczba

w przeciwnym wypadku:
a/dzielnik=b
czy b*dzielnik==a ?
//jeżeli dana ma format int to zpisywana jest tylko część całkowita czyli 5/4=1,2
//a jako int będzie 5/4=1

tak : a jest podzielne przez dzielnik
zwiększ dzielnik o 5 i znów sprawdź czy się dzieli bez reszty [wróć do etykiety start]

nie: a nie jest podzielne przez dzielnik
zwiększ dzielnik o 5 i znów sprawdź czy się dzieli bez reszty [wróć do etykiety start]
rashi89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 11 sty 2010, o 22:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 7 razy

prosty program c++

Post autor: rashi89 »

mi chodzi o napisanie calego programu jak on ma wygladac niestety bede to jutro pisac na kartce wiec nawet tego sobie nie skompiluje nie dasz rady mi tego napisac w jezyku c++??
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

prosty program c++

Post autor: pe2de2 »

teraz to już chyba za późno, zresztą pomagam, ale do robienia gotowców mam awersję
ODPOWIEDZ