Witam wszystkich mam następujące zadanie do zrobienia i doszedłem tylko do początku czyli do pojawienia się komunikatów zprośbo wpisanie wartości oto treść zadania:
Napisz program sprawdzający, czy wprowadzone trzy liczby naturalne są bokami trójkąta prostokątnego.Liczby zadeklaruj jako Byte. Program ma sprawdzać dziesięć takich trójek liczb i zależnie od rezultatu wprowadzać komunikaty "tak" lub "nie"
Z góry dziękuję i mam małą prośbę o co chodzi z warunkami w zagnieżdzonymi lub prostymi??
Problem z pracą domową z programowania (turbo pascal)
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Problem z pracą domową z programowania (turbo pascal)
Kod: Zaznacz cały
program trojkat;
uses crt;
var
a,b,c :byte;
i:integer;
begin
for i:=1 to 10 do
begin
clrscr;
Writeln('Podaj boki trojkata');
Writeln('Przyprostokatna a:=');
readln(a);
Writeln('Przyprostokatna b:=');
readln(b);
Writeln('Przeciwprostokatna c:=');
readln(c);
if a+b = c then writeln('tak')
else writeln('nie');
readkey;
end;
end.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
Problem z pracą domową z programowania (turbo pascal)
a moglibyście mi wytłumaczyć te warunki zagnieżdżone czy jokoś tak chodzi mi o te ify theny itd