rozwiniecie w układzie dwójkowym
-
- Użytkownik
- Posty: 131
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 33 razy
rozwiniecie w układzie dwójkowym
Muszę znaleźć rozwienięcie liczby 1/3 w układzie dwójkowym i rozpisać krok po kroku. Liczę, liczę i nie mogę trafić na tą 1/3... Proszę o pomoc jak mogę się za to zabrać.
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
rozwiniecie w układzie dwójkowym
Mi wychodzi 0,(01)
-- 27 stycznia 2010, 23:35 --
Patrz bierzesz sobie 1 (1) i 3 (11)
I wydzielasz 1:11 pisemnie...-- 27 stycznia 2010, 23:38 --kolejne etapy:
1:11=0
dopisujemy 0
10:11=0
dopisujemy 0
100:11=1
100-11=1
1:11=0
I się zapętliło
-- 27 stycznia 2010, 23:35 --
Patrz bierzesz sobie 1 (1) i 3 (11)
I wydzielasz 1:11 pisemnie...-- 27 stycznia 2010, 23:38 --kolejne etapy:
1:11=0
dopisujemy 0
10:11=0
dopisujemy 0
100:11=1
100-11=1
1:11=0
I się zapętliło