mnozenie macierzy prawdpodobienstw

kacek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 sie 2006, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

mnozenie macierzy prawdpodobienstw

Post autor: kacek »

hejka witam wszystkich i od razu przechodze do sedna...
mam taki kod mnozenia macierzy:

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#define n 3
#define a 3
#define b 3
float macierz_1[a][n],macierz_2[n][b];
float macierz_wynik[a][b];
int pause()
{
char c;
    fflush(stdin);
    scanf("%c",&c);
}

int main()
{
int i,j,k;
    printf("
 *** Witaj Uzytkowniku *** 

");
   // zapis danych do macierzy
       for (i=0;i<a;i++)
       {
          for (j=0;j<n;j++)
          {
              printf(" Podaj wyraz macierzy 1 (%i,%i) : ",i,j);
              scanf("%f",&macierz_1[i][j]);
        }  }
       for (i=0;i<n;i++)
       {
          for (j=0;j<b;j++)
          {
              printf(" Podaj wyraz macierzy 2 (%i,%i) : ",i,j);
              scanf("%f",&macierz_2[i][j]);
        }  }
     // mnozenie
    for (j=0;j<a;j++)
    {
        for (i=0;i<b;i++)
        {
            for (k=0;k<n;k++)
            {
             macierz_wynik[j][i]=macierz_wynik[j][i]+macierz_1[j][k]*macierz_2[k][i];
             }
            printf("Wynik (%d,%d)= %f ",j,i,macierz_wynik[j][i]); // wtswietlanie
            pause();
            printf(" Koniec Podawania ");
            pause();
            } }
        return 0;
}
jednakze pierwsza macierz ma miec elementy o sensie prawdopodobieństw czyli 0
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez kacek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ