mantysa jak obliczyc.

Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

mantysa jak obliczyc.

Post autor: okon »

\(\displaystyle{ (0,8)_{10}=(0,11001100|1)}\)
\(\displaystyle{ 2^{-1}+2^{-2}+2^{-3}+2^{-4}=0,796875}\)
\(\displaystyle{ Bbez=}\)\(\displaystyle{ 0,8 \cdot 0,796875=0,003125}\)

Pomoże mi to ktoś rozkminić?
Chodzi mi o wytłumaczenie po kolei tych 3 linijek. Co jest czym, jak sie oblicza.
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc ;]

pozdrawiam.-- 21 stycznia 2010, 00:28 --do śmieci... juz wiem jak zrobic.
pozdr
ODPOWIEDZ