[php]kalkulator naukowy

Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[php]kalkulator naukowy

Post autor: refuss »

Witam
Mógłby mi ktoś pomóć w dwóch sprawach:
1) oto kod z mojego programiku co tu jest źle bo wyskakują mi błędy?
pierwszy plik:

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250" />
<title>Projekt z php</title>
</head>
<body BGCOLOR=#6A5ACD>
<form action="kalkulator.php" method="post">

<center><h2>Kalkulator naukowy</h2></center> <br />
<center>Podaj a:<input type"text" name="a" size=10 maxlength="10">
Podaj b:<input type"text" name="b" size=10 maxlength="10"> <br /><br /></center>
<center><b>Wybierz działanie:<br />
<p><input type="radio" name="kalk" value="dodaj">dodawanie <input type="radio" name="kalk" value="odejmij">odejmowanie
<input type="radio" name="kalk" value="pomnoz">mnożenie <input type="radio" name="kalk" value="podziel"> dzielenie</p>
<p><input type="radio" name="kalk" value="silnia">silnia <input type="radio" name="kalk" value="logarytm">ln <input type="radio" name="kalk" value="ulamek">1/x </p>
<p><input type="radio" name="kalk" value="sin">sin <input type="radio" name="kalk" value="cos"> cos <input type="radio" name="kalk" value="tg"> tg <input type="radio" name="kalk" value="ctg"> ctg </p></b>
<center><input type="submit" value="Oblicz"><input type="reset" value="Wyczyść"></center>
<marquee>Popatrz to jest reklama :D </marquee>
</body>
</html>
drugi plik:

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head><meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250" />
<title>Projekt z php</title>
</head>
<body BGCOLOR=#6A5ACD>
<?
switch ( $_POST['kalk'] )
{
     case 'dodaj':
             echo 'Wynikiem dodawania jest $a + $b' ;
     break;

     case 'odejmij':
            echo 'Wynikiem odejmowania jest $a - $b';
     break;
    
     case 'pomnoz':
            echo 'Wynikiem mnożenia jest $a * $b';
     break;

     case 'podziel':
            echo 'Wynikiem dzielenia: $a / $b';
            if ($b =='0'){
	            echo "Dzialanie niemozliwe";
            }
     break;
 }	
?>
<FORM METHOD="post" ACTION="plik.php">
<?
if (($a=="") || ($b=="")){ die("<b>Proszę wypełnić pole pierwsze oraz drugie!</b>");}
if ($kalkulator==""){ die("<b>Proszę wybrać typ działania</b>");}
?>
<center><input type="submit" value="Wróć"></center>
</form>
</body>
</html>
2) jak w php zapisać kod na logarytm naturalny? czyli ten o podstawie 10?

za pomoc dziękuję :)
abc666

[php]kalkulator naukowy

Post autor: abc666 »

matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

[php]kalkulator naukowy

Post autor: matshadow »

A dobrze przekazujesz $a i $b? Nie znam się na PHP, ale nie zauważyłem nigdzie przekazywania.
A z logicznego punktu widzenia:

Kod: Zaznacz cały

case 'podziel':
            echo 'Wynikiem dzielenia: $a / $b';
            if ($b =='0'){
               echo "Dzialanie niemozliwe";
            }
Nie uważasz, że najpierw trzeba sprawdzić, czy b nie jest zerem,a potem ewentualnie dzielić? :P
Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[php]kalkulator naukowy

Post autor: refuss »

To jak to ewentualnie zmienić?

EDIT: no i jak jest napisane... mam to w dwóch plikach więc przekazuję dane z formularza do drugiego pliku
abc666

[php]kalkulator naukowy

Post autor: abc666 »

Delwing
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

[php]kalkulator naukowy

Post autor: Delwing »

Faktycznie nie odwołałeś się do A i B.

Na początku bloku kodu PHP w drugim pliku.

Kod: Zaznacz cały

$a = $_POST['a'];
$b = $_POST['b'];
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

[php]kalkulator naukowy

Post autor: matshadow »

Czyli jednak miałem dobre przeczucie
ODPOWIEDZ