Program w C/C++

maly_1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Program w C/C++

Post autor: maly_1000 »

Witam, mógłby ktoś mi pomóc z następującym programem? Nie mam pojęcia jak sie za niego zabrać:
Opracuj program, który dla danej tablicy dwuwymiarowej a[m, n] m, n >= 100, o wyrazach generowanych losowo z zakresu (-1000, 1000) wyznaczy oraz wyświetli z numerem wiersza i kolumny:
-liczbę elementów ujemnych w każdym wierszu,
-liczbę elementów równych zero w całej tablicy,
-liczbę elementów dodatnich w każdej kolumnie,
-oraz umożliwi powtarzanie obliczeń z nowymi wartościami tablicy.
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

Program w C/C++

Post autor: spajder »

a umiesz pętle? Wystarczy proste przejście po tablicy:

Kod: Zaznacz cały

for(int w = 0; w < ILOSC_WIERSZY; ++w)   // przechodzenie po wierszach
{
    int iloscUjemnych = 0;     // dla każdego wiersza zeruję licznik
    for(int k = 0; ...) //   tu wstaw takie podobne przechodzenie po kolumnach
        if(a[w][k] < 0)     // jesli znajde liczbe ujemna
            ++iloscUjemnych;     // to zwiekszam licznik ujemnych
}
oczywiście jak masz zliczyć jakieś ilości w całej tablicy to odpowiedni licznik trzeba wyzerować tylko raz.
maly_1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Program w C/C++

Post autor: maly_1000 »

Dzięki, mam też problem z losowaniem liczb z podanego zakresu, jak ta instrukcja powinna wyglądać?
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

Program w C/C++

Post autor: spajder »

jak chcesz wylosować liczbę z zakresu <MIN, MAX> to piszesz:

Kod: Zaznacz cały

int x = MIN + rand() % (MAX-MIN+1);
maly_1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Program w C/C++

Post autor: maly_1000 »

I jeszcze jedno pytanie jak ustawić rozmiar tablicy [m, n], aby m i n były >=100 i jak wpisać do niej wylosowane liczby?
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Program w C/C++

Post autor: rozkminiacz »

chcesz zrobic macierz o wymiarach m>=100 i n>=100 ?
ODPOWIEDZ