dodawanie macierzy / język C

morigan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 maja 2009, o 00:05
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

dodawanie macierzy / język C

Post autor: morigan »

Prosiłabym o pomoc w dodaniu(lub odjęciu- to bez różnicy) do tej oto macierzy rzadkiej innej, dowolnej macierzy. Nie mam pomysłu jak to można zrobić ;/

Czy mogę liczyć na pomoc z Waszej strony? Będę dozgonnie wdzięczna.

Kod: Zaznacz cały

 
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
int x,y,i,j,a,b;
int **macierz;

printf("Podaj wymiary macierzy (x spacja y): ");
scanf("%d %d",&x,&y);

//dynamiczne utworzenie macierzy
macierz=(int**)malloc(sizeof(int*)*y);
for(i=0;i<y;i++)
macierz[i]=(int*)malloc(sizeof(int)*x);

//wyzerowanie macierzy
for(i=0;i<y;i++)
for(j=0;j<x;j++)
macierz[i][j]=0;

printf("Ile chcesz wprowadzic jedynek? ");
scanf("%d",&i);
for(j=0;j<i;j++)
{
printf("Podaj wspolrzedne %d. jedynki (x spacja y): ",j+1);
scanf("%d %d",&a,&b);
macierz[b-1][a-1]=1;
}
printf("Wypisanie macierzy:\n");
for(i=0;i<y;i++)
{
for(j=0;j<x;j++)
printf("%d",macierz[i][j]);
putchar('\n');
}

printf("Aby zakonczyc nacisnij klawisz Enter");

getchar();

return 0;


} 
ODPOWIEDZ