Witam mam problem z następującym programem który ma wypisywać kolejne wyrazy szeregu a potem wyświetlić jego sumę a oto szereg \(\displaystyle{ \sum_{i:=0}^{k} (-1)^{k}(6k)!(13591409+545140134k)}\)...Do tej pory coś takiego wymodziłem.Jest to jeden z moich pierwszych napisanych programów prosiłbym o wyrozumiałość i o jakieś wskazówki z góry dzięki.
.Od 4 kroku zaczyna sie cos nie tak dzieć.3 pierwsze wyniki sprawdziłem w mathcadzie i wygląda ok.Nie jestem jeszcze doświadczony w programowaniu bo dopiero zaczynam i nie potrafie znalezc błędu.
program jedenprzezpi;
{$APPTYPE CONSOLE}
uses
SysUtils;
var
i,m,k,zn:integer;
silnia:extended;
licznik:array[0..100] of extended;
begin
readln(k);
i:=0;
repeat
zn:=-zn;
i:=i+1;
if i>0 then
silnia:=1;
m:=0;
begin
repeat
m:=m+1;
silnia:=silnia*m;
until m=(6*i);
end;
licznik:=zn*silnia*(13591409+(545140134*i));
writeln(licznik);
until i=k;
readln;
end.