Adresowanie komórek w EXELU

Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Adresowanie komórek w EXELU

Post autor: NataliaSt »

Witam:) mam pytanie czy w EXELU można adresując odwoływać się tak jak to tablic w pascalu lub c++? np jak w c++ mam adres elementu tablicy A[1] to gdy stworzę zmienną int b=1 to mogę tak samo dostać się do tego elementu wpisując A i wychodzi na to samo natomiast czy w exelu tak się da że np do komórki A1 wpisuję 2 i potem chcę w innej komórce napisać =SUMA(E{i tu chciałabym wstawić numer z komórki A1};5) czyli dodać zawartość E2 oraz 5? Bardzo proszę o pomoc:) mam nadzieję że zrozumiale to napisałam
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

Adresowanie komórek w EXELU

Post autor: makan »

Z pomocą makra, które czytałoby wartość z komórki A1 i odpowiednio przygotowywało formułę, dałoby się.
abc666

Adresowanie komórek w EXELU

Post autor: abc666 »

Tak, można do jakiejś komórki wpisać adres innej i odwoływać się do tego adresu.

W komórce A1 wpisujesz adres np. B5, w komórce A2 wpisujesz

Kod: Zaznacz cały

=ADR.POŚR(A1)+B6
wtedy otrzymasz wartość B5+B6

Dodatkowo możesz użyć funkcji ADRES() do wyłuskania adresu komórki podając numer kolumny i wiersza.
ODPOWIEDZ