tangesn - wykres
- nereida
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
tangesn - wykres
jak utworzyć wykres funkcji tangens w arkuszu kalkulacyjnym?
wiem że stopnie trzeba zamienić na =radiany() następnie na =sin()
ale nie wychodzi mi ten wykres poprawnie
czytałam,że program nie rozumie,że ma ciągnąć wykres do nieskończoności ale co z tym zrobić?
wiem że stopnie trzeba zamienić na =radiany() następnie na =sin()
ale nie wychodzi mi ten wykres poprawnie
czytałam,że program nie rozumie,że ma ciągnąć wykres do nieskończoności ale co z tym zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
tangesn - wykres
Kolumna A
wpisz liczby od -85 do 85 co 5 lub 10
kolumna B
Typ wykresu:
Wykres punktowy z punktami danych połączonymi wygładzonymi liniami bez znaczników danych
Do moderatorów: brak zapisu w latex ze względu na zapis funkcji w pasku programu excel.
wpisz liczby od -85 do 85 co 5 lub 10
kolumna B
Kod: Zaznacz cały
=TAN(A1*PI()/180)
Wykres punktowy z punktami danych połączonymi wygładzonymi liniami bez znaczników danych
Do moderatorów: brak zapisu w latex ze względu na zapis funkcji w pasku programu excel.
- nereida
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
tangesn - wykres
konkretniej moje zadanie wykonane jest tak (z tym że i tu jest problem z poprawnością wykresu):
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
tangesn - wykres
Kolumna A: -89 do 89 z krokiem 1
Kolumna B: - przeciągnąć po całej kolumnie
Kolumna C: - przeciągnąć po całej kolumnie
Rysujemy względem kolumn B i C lub A i C
Jeśli chcemy więcej niż jedną tangensoidę:
Kolumna D: -przeciągnąć po całej kolumnie
Kolumna E: - przeciągnąć po całej kolumnie
Kolumna F: - przeciągnąć po całej kolumnie
Kolumna G: -przeciągnąć po całej kolumnie
itd.
Pojechać seriami ale ujednolicić kolor i wywalić legendę.
Asymptoty pionowe można dorysować w osobnych seriach.
Kolumna B:
Kod: Zaznacz cały
=RADIANY(A1)
Kolumna C:
Kod: Zaznacz cały
=TAN(B1)
Rysujemy względem kolumn B i C lub A i C
Jeśli chcemy więcej niż jedną tangensoidę:
Kolumna D:
Kod: Zaznacz cały
D1=A1+180
Kolumna E:
Kod: Zaznacz cały
=RADIANY(D1)
Kolumna F:
Kod: Zaznacz cały
=TAN(E1)
Kolumna G:
Kod: Zaznacz cały
G1=A1-180
itd.
Pojechać seriami ale ujednolicić kolor i wywalić legendę.
Asymptoty pionowe można dorysować w osobnych seriach.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
tangesn - wykres
Zapewne namieszałeś w kolumnie wartości Y. Sprawdź dla serii 2 co masz faktycznie zaznaczone. (mi wyszło - sprawdziłem sobie z ciekawości )
- nereida
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
tangesn - wykres
trochę mi głupio tak dociekać jak to trzeba dokładnie zrobić,ale niestety na zaliczeniu zażyczyła sobie kobieta wykresy sin, cos, tg, ctg
co do rys wyżej:
więc, w kolumnie
A mam od -85 do 85
B =radiany(A1)
C =tan(B1)
D =A1+180
E =radiany(D1)
F =tan(E1)
na wykresie drugim za zakres wzięłam kolumny: B,C,E,F
co do rys wyżej:
więc, w kolumnie
A mam od -85 do 85
B =radiany(A1)
C =tan(B1)
D =A1+180
E =radiany(D1)
F =tan(E1)
na wykresie drugim za zakres wzięłam kolumny: B,C,E,F
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
tangesn - wykres
Edycja serii.
Seria 1: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$B$1:$B$179
Seria 1: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$C$1:$C$179
Seria 2: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$E$1:$E$179
Seria 2: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$F$1:$F$179
Ja mam wartość końcową 179 bo mam krok co 1. U Ciebie to będzie nr ostatniego wiersza
Seria 1: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$B$1:$B$179
Seria 1: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$C$1:$C$179
Seria 2: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$E$1:$E$179
Seria 2: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$F$1:$F$179
Ja mam wartość końcową 179 bo mam krok co 1. U Ciebie to będzie nr ostatniego wiersza
- nereida
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
tangesn - wykres
a w jakim przedziale ma być wykres funkcji ctg?
wpisuje stopnie od -85 do 85 i na zerze mi się coś psuje
wpisuje stopnie od -85 do 85 i na zerze mi się coś psuje
- nereida
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
tangesn - wykres
tego to ja nie rozumiem prawie w ogóleInkwizytor pisze:Edycja serii.
Seria 1: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$B$1:$B$179
Seria 1: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$C$1:$C$179
Seria 2: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$E$1:$E$179
Seria 2: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$F$1:$F$179
Ja mam wartość końcową 179 bo mam krok co 1. U Ciebie to będzie nr ostatniego wiersza
a co do cotangensa
wychodzi mi takie coś i w psuje mi się na zerze, co robię źle?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
tangesn - wykres
Bo mój wpis dotyczył TANGENSA z którego wykresem (drugą serią) miałeś problem i tego ten wpis dotyczył.nereida pisze:tego to ja nie rozumiem prawie w ogóleInkwizytor pisze:Edycja serii.
Seria 1: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$B$1:$B$179
Seria 1: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$C$1:$C$179
Seria 2: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$E$1:$E$179
Seria 2: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$F$1:$F$179
Ja mam wartość końcową 179 bo mam krok co 1. U Ciebie to będzie nr ostatniego wiersza
a co do cotangensa
- nereida
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
tangesn - wykres
tego to ja nie rozumiem prawie w ogóleInkwizytor pisze:Edycja serii.
Seria 1: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$B$1:$B$179
Seria 1: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$C$1:$C$179
Seria 2: Pole: Wartość X serii: =Arkusz1!$E$1:$E$179
Seria 2: Pole: Wartość Y serii: =Arkusz1!$F$1:$F$179
Ja mam wartość końcową 179 bo mam krok co 1. U Ciebie to będzie nr ostatniego wiersza
_____________________________________________________________________________________
a co do cotangensa
wychodzi mi takie coś i w psuje mi się na zerze, co robię źle?
ps przepraszam za nieporozumienie, po prostu w tym poście piszę i o tg i ctg