poprawienie programu w turbo pascalu

musol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 8 lis 2009, o 11:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

poprawienie programu w turbo pascalu

Post autor: musol22 »

mam napisać program który zlicza ile "a" i"A" jest w tekście program leci tak
program zad9;
uses crt;
type
ciag=array[1..70] of char;
var
a:ciag;
i,l,p:integer;
begin
writeln ('program oblicza ile jest w tekscie a');
p:=0;
l:=0;
repeat
read (a);
if a='a' then
l:=l+1;
if a='A' then
p:=p+1;
until a='.';
readln;
writeln ('ilosc wszystkich a wynosi:', l+p);
writeln(' male "a":',l);
writeln ('duze "A"',p);
readln;
end.
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

poprawienie programu w turbo pascalu

Post autor: kadiii »

I w czym jest problem? Na oko program wygląda dobrze - jedynie nie potrzebne jest użycie tablicy ponieważ i tak z niej de facto nie korzystasz(poza tym nie inkrementujasz, jak i nie inicjalizujesz zmiennej sterującej i) - wystarczyłaby jedna zmienna typu znakowego.
musol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 8 lis 2009, o 11:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

poprawienie programu w turbo pascalu

Post autor: musol22 »

jak to mam zapisać cały program ponieważ się po gubiłem
Awatar użytkownika
SK8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 36 razy

poprawienie programu w turbo pascalu

Post autor: SK8 »

Kod: Zaznacz cały

program a;
uses crt;
var
   tekst        :       string[100];
   i            :       integer;
   znak         :       char;
   male,duze    :       integer;

BEGIN
     clrscr;
     writeln('Podaj tekst: ');
     readln(tekst);
     male:=0;
     duze:=0;

     FOR i:=1 to 100 DO
         begin
         znak:=tekst[i];
         IF znak='a' THEN
            male:=male+1
            ELSE
                IF znak='A' THEN
                   duze:=duze+1;
         end;

     writeln('Ilosc a: ',male);
     writeln('Ilosc A: ',duze);
     readln;
END.
Tak wszystko działa. Tekst podaje użytkownik.
ODPOWIEDZ