ile wynosi funkcja logiczna 3shr3 i 3shl3?
wiem ze przesuwa sie w prawo lub lewo - o 1 wiem ale o 3 jak 3shr ma kod 011 ?
funkcje logiczne shr , shl
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
funkcje logiczne shr , shl
To są operatory arytmetyczne - przesuwanie bitów.
3 shr 3 = 3 div 8 = 0 -> dzielenie przez 2^shift
3 shl 3 = 3*2^3 = 24 -> mnożenie przez 2^shift
1 shr -5 = 32
3 shr 3 = 3 div 8 = 0 -> dzielenie przez 2^shift
3 shl 3 = 3*2^3 = 24 -> mnożenie przez 2^shift
1 shr -5 = 32