współczynnik newtona, proramowanie dynamiczne

natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

współczynnik newtona, proramowanie dynamiczne

Post autor: natkoza »

Jak napisać algorytm w którym wykorzystywane jest programowanie dynamiczne wstępujące(zstępujące) obliczający wartość współczynnika Newtona.
Skorzystać trzeba z zależności rekurencyjnej:
\(\displaystyle{ {n\choose k}=\begin{cases} 1, \mbox{ gdy }k=0 \mbox{ lub }k=n\\ {n-1\choose k-1}+{n-1\choose k},\mbox{ w przeciwnym razie} \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

współczynnik newtona, proramowanie dynamiczne

Post autor: kadiii »

Kod: Zaznacz cały

void newton(int t_newton[n][n],int k)
{
  int i,j,l=0;
  for(i=0;i<n;i++)
  {  
    t_newton[i][0]=1;
    t_newton[i][i]=1;
  }
  for(j=2+l;j<n;j++)
  {
    for(i=1;i<n;i++)
     t_newton[j][i]=t_newton[j-1][i-1]+t_newton[j-1][i];
     if(i==k) break;
     l++;
   }
}
ODPOWIEDZ