Nie mogę poradzić sobie z takim zadaniem:
Napisać program realizujący:
a) wyznaczyć ilość elementów macierzy B[1..10,1..10] będący liczbami parzystymi. Elementy macierzy B są typu całkowitego.
b) macierz B wczytać z pliku tekstowego wierszami.
c) wynik realizacji programu zapisać do pliku.
Dzięki z góry
pascal oj..
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
pascal oj..
Justia aby zrobić podpunkt a możesz zagnieżdżoną pętlą tzn, pętlą w pętli przelecieć po macierzy aby sprawdzić warunek t[i,j]mod2=0 (reszta z dzielenia przez 2 równa jest 0 oznacza, że liczba jest parzysta)w kolejnych wierszach i kolumnach. Jeśli warunek jest spełniony to zwiększasz zmienną ile o 1. Co do b i c to nie wiem gdzie tkwi problem-jeśli z składnią to google.pl -> kurs Pascal(to nie jest złośliwość poprostu nie jestem sam pewien, ach ta pamięć ). Jak nie to pisz w czym rzecz. Pozdrawiam
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
pascal oj..
Program zlicz;
var
licznik : integer;
x : integer;
plik1 : text;
plik2 : text;
begin
assign(plik1, 'dane');
assign(plik2, 'wynik');
reset(plik1);
rewrite(plik2);
licznik:=0;
while not eof(plik1) do
begin
while not eoln(plik1) do
begin
read(plik1, x)
if not odd(x) then licznik:=licznik + 1;
end;
readln(plik1);
end;
writeln(plik2, licznik);
close(plik1);
close(plik2);
end.
Powinno zadzialac...
W pliku dane powinny zostac wpisane elementy macierzy po 10 liczb w kazdym wierszu, i ma byc
10 wierszow (linii)....
var
licznik : integer;
x : integer;
plik1 : text;
plik2 : text;
begin
assign(plik1, 'dane');
assign(plik2, 'wynik');
reset(plik1);
rewrite(plik2);
licznik:=0;
while not eof(plik1) do
begin
while not eoln(plik1) do
begin
read(plik1, x)
if not odd(x) then licznik:=licznik + 1;
end;
readln(plik1);
end;
writeln(plik2, licznik);
close(plik1);
close(plik2);
end.
Powinno zadzialac...
W pliku dane powinny zostac wpisane elementy macierzy po 10 liczb w kazdym wierszu, i ma byc
10 wierszow (linii)....