Program w Mathematice 4.1., wyswietlanie tekstu na kolorowo

Tzncioe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 10 paź 2008, o 22:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 12 razy

Program w Mathematice 4.1., wyswietlanie tekstu na kolorowo

Post autor: Tzncioe »

Witam!

Mam takie cos:

For[i = 1, i < 5, i++,
liczba = Random[Integer, {0, 36}];
Print[liczba]];

Chcialabym, zeby te liczby byly wyswietlane w roznych kolorach w zaleznosci od tego, co wypadnie. 0 - zielone, powiedzmy pozostale parzyste na czerwono, a nieparzyste na czarno. Czy moglby ktos dopisac do tego kodu formule, dzieki ktorej program bedzie to robil? Probowalam sama, ale mi nie wyszlo.

Dziekuje bardzo!
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Program w Mathematice 4.1., wyswietlanie tekstu na kolorowo

Post autor: luka52 »

Np. tworzysz listę z kolorami:

Kod: Zaznacz cały

Kolory = {Red, Blue, Green}
a następnie kolorujesz tekst wybierając przykładowo trzeci kolor z listy:

Kod: Zaznacz cały

Style[Tekst, FontColor -> Kolory[[3]]]
Tzncioe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 10 paź 2008, o 22:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 12 razy

Program w Mathematice 4.1., wyswietlanie tekstu na kolorowo

Post autor: Tzncioe »

Szczerze mowiac nie dziala mi to. Pewnie to zle wpisuje. A moglbys to wplesc w moj kod? Nawet tylko dwa kolory, 0 zielone, reszta czerwona na przyklad, obojetnie, zebym tylko wiedziala jak to w calosci ma wygladac.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Program w Mathematice 4.1., wyswietlanie tekstu na kolorowo

Post autor: luka52 »

Przy wypisywaniu danych w pętli For funkcję Style trzeba wziąć w Print by całość się wyświetliła:

Kod: Zaznacz cały

For[i = 1, i < 5, i++, liczba = Random[Integer, {0, 36}]; 
 If[liczba == 0, Kolor = Green, Kolor = Red]; 
 Print[Style[liczba, FontColor -> Kolor]]]
Tzncioe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 10 paź 2008, o 22:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 12 razy

Program w Mathematice 4.1., wyswietlanie tekstu na kolorowo

Post autor: Tzncioe »

Niestety nie dziala. Wyswietla "Style[13, FontColor -> Red]", itp. Moze wersja 4.1. nie rozumie slow takich jak Red, nie wiem. A mialbys na to jakis inny pomysl?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Program w Mathematice 4.1., wyswietlanie tekstu na kolorowo

Post autor: luka52 »

Sprawdź w helpie (F1) jak można używać FontColor lub jak inaczej zmienić kolor tekstu...
Tzncioe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 10 paź 2008, o 22:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 12 razy

Program w Mathematice 4.1., wyswietlanie tekstu na kolorowo

Post autor: Tzncioe »

Super, udalo sie. Bardzo, bardzo dziekuje. Jakbys byl ciekawy, to u mnie zadzialalo takie cos:

For[i = 1, i < 5, i++, liczba = Random[Integer, {0, 36}];
If[liczba == 0, Kolor = RGBColor[1, 0, 0], Kolor = RGBColor[0, 1, 0]];
Print[StyleForm[liczba, FontColor -> Kolor]]]

Dziekuje bardzo!
ODPOWIEDZ