liczby zmienno i stałoprzecinkowe

=jazzownik=
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 lut 2006, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 8 razy

liczby zmienno i stałoprzecinkowe

Post autor: =jazzownik= »

mam gorąca prośbę, czy może mi ktoś tak krótko i prosto napisać co to sa liczby stało i zmiennoprzcinkowe. Too jest jedno z zagadnień do opracowania na egzamin z informatyki a nie rozumiem definicji które do tej pory znalazłem...

Za wszelką pomoc serdeczne dzięki, bede wdzieczny nawet za wskazanie linków, ale do stron na których jest to prosto opisane...
Xfly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogard
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

liczby zmienno i stałoprzecinkowe

Post autor: Xfly »

hmm pewnie chodzi o liczby stalo i zmienno - pozycyjne - tzn. stalopozycyjne to liczby calkowite (int, integer - zalezy od jezyka programowania ) a liczby zmiennopozycyjne to liczby rzeczywiste (real, double itp.)
=jazzownik=
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 lut 2006, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 8 razy

liczby zmienno i stałoprzecinkowe

Post autor: =jazzownik= »

dzieki właśnie o to mi chodzi dzięki
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

liczby zmienno i stałoprzecinkowe

Post autor: marshal »

Xfly pisze:hmm pewnie chodzi o liczby stalo i zmienno - pozycyjne
przeciez to nazwy wymienne
Xfly pisze: a liczby zmiennopozycyjne to liczby rzeczywiste (real, double itp.)
raczej ich reprezentacja - najczescniej daleko im do rzeczywistych
ODPOWIEDZ